петък, 6 март 2015 г.

Don't feed the trolls

Преди време публикувах рецепти в един сайт.
Поради факта, че част от рецептите ми бяха обект на хейтърски и тролски коментари, както и поради факта, че някои потребители имаха повече от един акаунт и при участие в конкурс не само, че следяха всички мои нови рецепти непрекъснато, но и публикуваха изключително негативни коментари / част от тези коментари биваха изтривани от администраторите/ , публикувам тук писмото ми до администраторите на този сайт.

Цитат :

Здравейте,
съжалявам за неудобството че Ви пиша, но определено, в мен , не само в мен , но и в семейството ми се зароди мнението, че съм нежелана във Вашия сайт.
Мислех, че е общодостъпен и има своего рода правила, не само към рецептите, но и към коментарите към тях, защото е видно голямата посещаемост на сайта Ви.
Но това отдавна създало се мнение в мен за отхвърляне от Вашия сайт, уви отново се потвърди.

Добре, ако целта е да не публикувам рецепти и снимки и отговарям на коментари в сайта, постигнаха го.

Преди време поредния коментар на още един потребител поля с кал рецептите ми. Потребител buci , разтръби, че рецептата качена от мен не отговаря на автентичността на заглавието - че оригинална рецепта от Банския край е някаква измишльотиница, който обаче води към заблуждение останалите потребители.
Не желая да доказвам от къде зная тази рецепта. Не желая да доказвам дали преди N на брой години подобна моя рецепта беше спечелила конкурс за автентични национални рецепти с награда в едно от първите сериозни готварски списания в България , и когато изпратих рецептата, подробно обясних от къде ми е източника , къде се прави и т.н .
Тези изводи натрапва коментара, в който освен добре познаване и владеене на прозата, няма никакво реално покритие, на поребителя buci от Скопие - Събия или потребителя buci от Скопие - Македония :) / след последния ми коментар явно държавата бе поправена в потребителския му профил /.
На румънски не само "buci" означава "задник" - жаргон, но и звучи като "буци".
Мисля, че проявих достатъчно благородство да спомена къде точно съм ходила, защото всеки прочел стария му профил, надали щеше си помисли, че е шега към сайта, а непознаване на географията - :), / коя ли е столицата на Македония / , и че просто потребителя е настроен ксенофобски.
Определено , аз нямам конфликти с " македонци " от Сърбия с румънски жаргонни потребителски имена и веещо се сръбско знаме като аватар.
Въпроса на потребителя беше, за да се обърне внимание на моята рецепта - или по-точно, защо никой не написа нищо - къде е проблема в рецептата ?
Проблем няма - аз просто вече се радвах, ако никой не каже нищо за качените ми рецепти .
Последно съм качила само снимки - поне към тях никой не може да напише коментар - колко иронично.
Не говоря точно за този коментар, но коментарите на потребителите Еda, Iliana_Apostolova са тенденциозни и явно дискредитиращи в полза на конкурентни потребители и рецепти в конкурсите .
За всички беше видно , че коментара на Iliana_Atanasova към кекс в микровълнова бе написан, след като нейната снимка участва заедно с моята, на renito и steffanell в конкурс . Останалите потребители не вярвам да не са го забелязали , защото е очевидно чии снимки са хубави.
Да се успокояваме с факта "Лоша реклама няма", не е решение на проблема.
Всъщност и двете твърдения са верни, но определено последствията от такива коментари не компрометират само мен, но и сайта, защото има администратори, които при проблем ще зададат въпрос .
Коментарите на Еda са некомпетентни и преобладаващите и изказвания са съществено под нивото на сайта.
И каква е идеята - нищо против рецептата, но против потребителя, защото участва в конкурс заедно с някой познат на потребител EDA .
Тук няма никакво значение успешно или не, добре или зле е написана или оформена дадена рецепта . Това са аргументи за наивници.
Аз ПОВЕЧЕ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ИГРАЯ на игра на елиминации от сайта !
Няма лошо име на рецепта или липса на източник. Няма несполучлива рецепта - ИМА ИНТЕРЕСИ.
Определено подобни коментари влияят и на други потребители. Защото коментара на потребител EDA към " Фалшива рибена чорба " със сигурност озадачи tilliа, която определено не желае такива коментари и към своите рецепти и затова пусна тема във форума за заглавието на рецептата си Cotage loaf .
Още повече че точно такъв, все едно копиран коментар на потребител Еda имаше към една друга рецепта - Печено пиле в марината , която беше изтрита, защото авторът и не обясни , какво представлява марината - 3 подобни рецепти с такъв тип марината има в сайта.
Заинтригувана от коментара на Eda , припомняйки си къде, бях чела подобно нещо , написах и моя коментар, защо това е марината - суха , и то подкрепени с цитат от книга / всеки можеше да го види в Google в e-book в look incide и да книгата е канадска и е на английски - :) а не мярката за тежина "либра" - от древно римски произход, използваща се в някои страни Все още/ и защо е такова заглавието , още повече че , в много кулинарани сайтове също се говори за този тип маринати, предполагам, че се и изучава - това, че туршиите се правят с оцет и сол и подправки :) , не означава че такъв термин не се ползва за сухо овкусяване на месото в световната кулинария /.
Буквално секунди след моя коментар, " копи пейст" коментар на Eda, се лепна върху новокачената ми рецепта " Фалшива рибена чорба ".
Аз съм стар потребител и съм запозната с правилата, които може да се ползват за имена на рецептите .
Тъй като този потребител няма рецепти или снимки, не се е представил във форум, първото ми впечатление бе да свържа името на потребителя с име на жена - потребителят подчертава своя произход - етнически българин .
- ЕДА е турско или ромско име. Име на героиня от нашумял популярен турски сериал в България. Не само това, но и определено , потребителят не използва добре Интернет - защото забележката му / само едно кратко изречение / към предишната рецепта, означаваше че не само няма и понятие от готварство, но и явно трудно защитава тезите си на български език - когато пишеш нещо се аргументираш .
Неща от сорта - "една....тя учи в...", " това не е .... " е " една жена казала " :) , т.е празнословие и чистата проба инсинуация .
Естествено при този потребител Eda "Това не е .." , "Ти си .....защото не си ....." явно не е прецедент - да се пускат мнения, без да дава поне един прост аргумент.
Просто коментара е ирелевантен, тъй като изглежда като зле скалъпена интрига в късните часове на нощта.
Да посочиш, че някой е написал неточно заглавие на рецепта, като отделиш едно изречение е несериозно.
Но това не е проблем. Щом така се поднася информация, значи така се търси информация. Което е проблем .
Но ако отговорех по този начин , определено бих създала впечатление, че това е етнически конфликт - не мисля , че в сайта би трябвало да има подобни коментари, които дискриминират.
Аз на подобни манипулации не се подавам, и ако това не е манипулация , тогава въпроса за интелектуалния багаж на потребителя Eda е под въпрос, след като в Интернет пространство на сайта открито се пишат такива коментари.
Значи за рецептата се търси повече информация с някаква цел - копирането и в друг сайт или второразрядно списание с цена 0,40 ст., под друго заглавие.Или най малкото се търси повече информация за мен - че аз няма какво да крия, такава съм каквато съм написала - с имената си и от кой град съм. Тогава какво, повече информация за мен с цел " scam" .
Предполагам че при регистрация в сайта Ви, не се изисква COPPA / моята регистрация беше през 2008г и не помня дали се изискваше такава опция /.
След този ми коментар, отмъщението на потребител Eda започна... За този потребител коментарите към рецептите, не са за да се научи нещо или да се направи рецептата , а за него е игра, пак повтарям на елиминации - изгони потребител от сайта .
Ясно е защо tilliа , която има много повече и изпитани рецепти , доказал се потребител , определено иска , потребителите които са правили нейните рецепти, похвалили са я, да нямат конфликти и да бъдат въвлечени в интриги .
Същото важи и за коментара на Eda към "Печени понички сладки и солени " - след оценката от tilliа - реакцията на този потребител беше незабавна - не само оплюване - лично отношение и забележка , но и фиктивно, несъществуващо в реалния или виртуалния живот "приятелство" с цел оправдаване неетичния си, направо смайващ с класификациите си към мен коментар.
Аз подобен друг коментар не съм видяла към друга рецепта в сайта.
Подобен кометар не съм видяла и в подобни чуждоезични сайтове.
Какво да отговоря коментара към "Печени понички сладки и солени" :
- НЕ ТЕ ПОЗНАВАМ , потребител Eda, нямам такива приятели като теб - нито физически нито в социална мрежа , защото явно не си ми нито на нивото на образование, социална и етническа принадлежност - от коментара ти си правя заключение че най-вероятно опита ти е в продажбата на понички по улиците с готова рядка смес. В този сайт не се пишат само рецепти за чатал татласъ и баклава. В този сайт се публикуват и авторски рецепти - ако не ти харесва рецептата не я прави, ако не ти харесва факта , че не е пържена, а печена или няма "дупка" :) по средата и затова не е поничка , че предложи какво е - какво ти мислиш че е , няма да пускам във форума тема как да се нарича рецептата ми. Коментара ти насища Интернет пространството с лесносмилаеми примери за "енциклопедично невежество", каквито са идиоматичните изрази от рода на "Ти не си ......" . Сайта не е нито твой нито мой - дадено ни е поле за публикуване на снимки и рецепти. Нима намекваш, че администраторите не си гледат добре работата , а се нуждаят от твоята помощ ! А с приятелите се контактува по съвсем различен начин. Съжалявам, но аз не искам да съм ти приятел . Ти излагаш не мен, а себе си с ниската си кулинарна култура .
Отново би прозвучало не само като етнически конфликт, но и като конфликт между тинейджъри .
Не мога да си представя предположенията които си е изградила за мен потребителя Eda (потребители ) и защо качвам снимки и рецепти, каква ми е изгодата - никаква, как така без никаква изгода някой може да прави това.
Не защитавам нови потребители защото евентуално са ми познати - както предполагам си е помислила потребител Eda , а проявявам добро отношение, просто по човешки да не режем крилата на всеки нов потребител, с по-некачествени снимки , решил да качи своя рецепта в сайта .
Вие знаете както е-мейл адреса на даден потрeбител, така и IP адреса от който влиза потребителя.
За последващите коментари, които бяха изтрити не говорим, защото това си беше върха на сладоледа откъм скамърски коментар - / от scam /. Та коментара беше от сорта : " Това дебелото да не яде .... "
Коментара и към рецептата ми за " Хляб в машина за хляб ", отново бе на принципа се елиминира моя рецепта и мен , или просто да покаже , че администраторите не си гледат работата :).
Освен това ме учуди факта, че коментара беше написан непосредствено, отново буквално почти за минути, след като беше качена рецептата. По същия начин, веднага след коментара на tillia /видях ги като съобщения в пощата си/ за рецептата "Печени понички сладки и солени" ,потребител Eda беше написала своя коментар веднага и отново за броени минути отговори на коментарите ми.
Че аз влизам в сайта по различно време, когато не съм на работа.
Каква е вероятността да се засечем няколко пъти , по различно време, освен ако този потребител или потребители не стоят в сайта нон стоп.
Просто това е някакъв тип, знам ли - натрапчива мания . Още повече, че явно не е от потребителите, които качват рецепти и снимки.
Тези потребители, които пишат във форума, се вижда кога влизат. Аз мнение на потребител Eda във форума не съм видяла.
Освен това от къде на къде да повярва, че аз - така де някаква си Марина Янакиева от Варна !!!! - на 42 години, да има машина за хляб , като явно се изхожда от собственото си социално и материално положение.
Аз пък ям доматите с колците. Или отново си е помислил, че не съм реален , с истинското си име потребител - както пишат някои от форума BG-MAMA - всичките снимки в сайта Веселия готвач са свалени от някъде и рецептите са копирани от други сайтове, а потребителите не са реално съществуващи.
Потрбител Еda / или по-точно потребителите - как да си обясня бездействието от страна на админите, ако не мислеха, че това е втори анонимен профил на утвърден потребител - чийто ИНТЕРЕС е снимката или рецептата му да спечели конкурс/, най вероятно не е могъл да предположи, че един инженер, с различно от готвач, средно образование, може да прави и снима рецепти - явно съм показала високо ниво - като за майстор готвач !
Каква ми е образованието и социалния статус, съм написала във форума на Весeлия готвач - когато се представих.
Това ми е хоби от много години. Мога да твърдя, че се справям по-добре и от някои професионални готвачи.
Предполагам, че и повечето от потребителите в сайта не са задължително със такова образование, не мисля че се изисква - НАЛИ.
За коментара на другия потребител Vanja към " Хляб в машина за хляб", той е толкова ясен , че не може да бъде повече от това.
Определено ако аз, която съм правила рецепти за тестени неща, и например нямам машина за хляб, заяждането и питането ми щеше да бъде в съвсeм друга посока - ако реша да се заяждам с цел отмъщение за коментар по моя рецепта.
И какво става - територията за рецепти на сайта е запазена само за готвачи :) и блогъри - дали?
Освен това е явно е и желанието да ме скара със потребител Steffanell . Надявам се Steffanell да не се подава на подобен род заблуди от потребител , присъщи на човек чиито години току що са започнали да завършват с "teen" .
Още повече, че това не са критики към дадена рецепта, а целенасочени действия за дискредитиране .
Гледайки от тази страна нещата, в мен се наложи убеждението, че това не е отделен потребител, а няколко потребители от друг форум, не от сайта "Веселия готвач" - дано да е така , контактуващи един с друг, обсъждащи и чудещи се кой точно е гласувал за мен, след като никой не се противопостави на тези коментари, така де все някой би трябвало да ме защити. Аз от своя страна няма да се карам и доказвам кой крив и кой прав, и да правя шоу на останалите четящи, както по другите форуми .
Надявам се това да не е дирижиран “потребителски натиск”, също както диригентите се постараха да омърсят и част от останалите ми рецепти и евентуално да разберат кой би ме защитил - ами никой - нямам познати анонимни потребители , които гласуват за мен в конкурсите.
Тези които гласуват, го правят по съвест .
Ако не е дирижиран - ситуацията в сайта определено отдавна e излязла от контрол .
Приветствам решението да се постави на снимките и рецептите - участник в конкурс- по такъв начин, ако се погледне в архив на конкурса се вижда, конкуренцията .
Аз предполагам , че и други независими потребители биха разглеждали и правили мои рецепти, може да се забавляват и да се смеят на подобни коментари , но в никакъв случай не желаят да имат подобни коментари към своите рецепти. В противен случай колкото и конкурси да правите, интересни теми във форума , останалите потребители лека полека ще се отдръпнат и няма да качват свои нови експериментални рецепти.
От друга страна, коментарите на Eda имаха и друг ефект, за копиращите и участващи в конкурси по второразрядни списанийца и вестничета. Рецепта с подбрани "хитови" коментари ще бъде магнетична за тях, колкото "манджа с грозде".
Решението да не публикувам рецепти и отговарям на коментари в сайта е отдавна.
И не само поради факта, че нямам още рецепти, които съм правила и снимала, а поради неетичните коментари на някои потребители и определено манипулативните им действия.
Просто не желаех да изглеждам на обидена, но определено чашата преля. Това не е нормално отношение и адекватни коментари.
Аз се развивам самостоятелно в хобито ми, и това е видно от последващите рецепти и снимки .
Аз не печеля с нищо. Моето мнение е, че останалите четящи сайта, заслужават рецептите и снимките ми , както и коментарите ми .
Има много още други потребители от които не съм видяла или получила нищо лошо, а само съм научила нещо,има много други потребители от които получих добро отношение .
Приятно ми е да ги чета и да отговарям на коментарите им с изключително удоволствие.
Но факт, е че не желая коментарите към част от рецептите ми да приличат на арена на конфликти от словесната увертюра към двубой по кеч или участие в Биг брадър . Това не е елиминационен сайт, на принципа изгони другия.
И към последните ми две качени рецепти част от коментарите бяха, най меко казано унизителни .
Нима аз съм писала нещо подобно към други рецепти. И аз съм писала коментари, несъгласявайки се с някой коментар или рецепта , но по начин по - който да не унижавам публично публикуващия, това доколкото си спомням се нарича благородство.
В едни коментари към чужд блог, admin Pavel обяснява на блогър, че Веселият готвач е сайт за тези , които :

"Първо да обясня, на неразбралите – Веселият Готвач е сайт, където предоставяме възможността на всички,
които обичат да готвят да споделят рецепти, идеи, снимки. Правилата как точно да се случва това са честни и коректни към всички.
Друг е въпросът колко ги спазват потребителите. Ние като администратори правим всичко възможно да налагаме спазването
на правилата, а пропуските ги отстраняваме възможно най-бързо."

Аз съм от тези хора - мои са и идеите и снимките и авторските рецепти .
Явно е, че ако не съм " точна, честна и коректна" , администраторите ще вземат мерки за това . Нима те не си вършат работата.
Но явно не само за част от останалите, но и за Вас това не е достатъчно.
Доказала съм го неведнъж , и мисля че мен никой от чужд форум няма право да ме обвини, че не спазвам правилата.

Но явно за администраторите на Веселия готвач това не е така, щом допускат гореспоменатите коментари .
Но определено продължението на този коментар и последвалите коментари към останалите рецепти - "Това дебелото да не яде толкова много...." разтревожи не само мен, но и семейството ми. Появиха се предположения , че ако наистина този поребител Eda, мисли че познава Марина Янакиева - от Варна и е приятел , то става въпрос за присвояване на чужда самоличност.
Моята среда е съвсем различна, хората с които общувам , са със съвсем различно ниво на възпитание, образование и определено години.
Силно се надявам, този потребител, да ме е " помислил" за " приятел", защото не съм го обявила за "враг" в профила си - т.е това означава , че не може да ми пише лични съобщения, а не, че не може да пише коментари към рецептите ми - още едно доказателство, за ниската интернет култура .
И пак напомням, че Вие знаете както е-мейл адреса на даден потребител, така и IP адреса от който влиза потребителя - анонимни потребители няма .

На мен ми е ясна цялата тази ситуация - идеята е да не публикувам рецепти и снимки, и отговарям на коментари към мои рецепти в сайта Ви .
Започнах да се , съмнявам дали отговарям на високите Ви изисквания , които определено са присъщи на някои потребители без рецепти и снимки , но пишещи толкова " креативни " коментари :) към моите рецепти, и както е видно единствената им цел е да ме дискредитират .
Ваш е сайта, ако желаете можете да изтриете гореспоменатите ми рецепти, ако мнението ви съвпада с това на коментиращите потребители.
Аз не мисля, че ще загубя от това, не печеля нищо от списването ми в сайта Ви.
Поздрав!
Марина Янакиева

и още един не публикуван коментар от мен към нападките за една моя рецепта.
Определено коментара се появи в момент, когато се регистрирах с моя facebook профил в участие в конкурс за най - добра рецепта  с награда " Да готвим заедно с Рудолф " .
Цитат: 
Явен е стремежът на потребител ... да скълъпи негативен коментар.Но бъгове в тази рецепта, почти няма. За разлика от източника. 
Първо за захарта, пропорцията захар - масло в този карамел е точно зададена. Този карамелов сос се базира на Карамел със солено масло - Caramel au beurre salé и се прави с точни пропорции захар - масло. Явно този потребител е по - зле и от мен в сладкарство. Аз пък си мислех, че само аз чета професионални готварски книги на различни езици, за да напиша нещо стойностно в сайта, да кача рецепта на по- високо ниво за гурме ценители.
После за водата. Ако въпросът беше зададен под формата на : не е ли възможно да се намали количеството на водата, но в замяна на това, водата да се загрее до кипване и тогава да се сложи захарта, за да може да се разтвори добре,щях да приема, че потребителят е правил рецептата, но при така зададен въпрос, и поради факта, че водата извира за много кратко време, приемам че рецептата НЕ Е направена. Всъщност дали ще се сложи повече или по-малко вода е абсолютно без значение . И още карамел се прави основно от захарен сироп, като това е не само по - лесният начин, но и е основна техника при приготвяне на карамел/ изучаваща се в световни готварски школи/, отколкото начинът да се карамелизира захар направо в тиган - това го наричат сух карамел, и го считат за по- труден, защото резултата не винаги се получава такъв какъвто е нужен, а са и необходими и допълнителни инструменти. Има и различни степени на карамелизация по отношение цвета на карамела и времето за карамелизиране, както и регулиране на температурата при карамелизация. В специализираните книги се говори за степен на карамелизация на захарния сироп, определяне на тази степен на карамелизация по цвят, консистенция, температура и т.н, като това не означава, че сиропа покафенява до изгаряне, а се използва за направа на редица други сладкарски изделия. В зависимост от цвета се дават поне 4 различни видове карамел, като всеки вид се използва за точно определен вид сладкиш - например т.н  pale caramel: използва се за карамелизирне на еклери т.н Choux сладиши, за карамелизиране на цитрусови плодове и като свързващ елемент между целувки и други бисквитки. Прави се само в малки количества , тъй като, след като се втвърди, при претопляне цвета се променя. Друг вид е light -светъл карамел, който се използва за направа на карамелени бонбони и т.н. Да не споменавам факта, че  смесването на карамелизираната захар с маслото е процес на емулгация, и докато това стане, направо се получава загорял карамел.
Цитат : /Professional Baking 6th Ed Wayne Gisslen-Wiley-2013-BBS
Гъстотата на сиропа е индикация за концентрацията на захарта в разтвора. (Когато говорим за сиропи в bakeshop, ние обикновено се презастраховаме , че захарта се разтваря във вода, въпреки че, разбира се захарта може да се разтвори в други течности на водна основа, също така добре.) В малки концентрации, захар може да се разтваря във вода , просто като се бърка . При по-големи концентрации, обаче се вари сиропа, защото при по-високи температури , захарта се разтваря по-бързо. Също така, кипящата вода може да поеме повече захар в разтвора от студената вода . Веднъж разтворена захарта, ние можем да се повишим концентрацията и, като продължим да варим сиропа, като водата постепенно се изпарява. Тъй като водата се вари на висока температура температурата на сиропа също се повишава и водата се изпарява бързо. Когато всичката вода се изпари, ние оставаме само с разтопена захар...................
Възможни са два метода за карамелизиране на захар.
Първия метод е т.н мокър метод
  Захарта първо се смесва с вода и се вари до като се разтвори, като сироп. Глюкоза или киселина като кремoтартар или лимонов сок може да се добави за да се предотврати кристализацията. Захарта започва да се карамелизира след като водата почти изври.  Рецептата за сос карамел в този раздел се приготвя с помощта на т.н на мокър метод. 
Вторият метод се нарича " сух метод ".
При сухия метод, захарта се разтапя в сух тиган, без да се прави сироп. Често, лимонена киселина в малки количества се добавя към захарта , за да се овлажнят кристалите на захарта. Поставете захарта в тежка тенджера или тиган. Гответе на средно силен огън. Когато захарта започва да се топи, се разбърква непрекъснато, така че да се карамелизира равномерно. Много готвачи предпочитат да добавят захарта в тигана малко по малко. Следваща порция захар се добавя само, когато предишната порция захар се е разтопила. Масления карамел, включен в този раздел, се презентира с използване на сухия метод. Не забравяйте, че захарта, когато се превръща в карамел, е много гореща над 300 ° F (150 ° C). Вода или други течности, добавени към горещия карамел може да се предизвикат опасни пръски. С цел минимизиране на пръските, позволете на карамела леко да се охлади. За да спрете готвенето бързо и предотвратите загарянето на захарта, да не стане твърде кафява, потопете дъното на тигана в студена вода за момент. Естествено първо затоплете течността, след това я добавете внимателно към карамелизираната захар. По-сложен тип карамел е масления карамел. Рецептата включена в този раздел се използва рядко самa по себе си (освен да се направят твърди карамелени бонбони). По-скоро това е компонент на други рецепти, като карамелизирани плодове и сосове. Виж, например, рецептите за Карамелизирани кайсии, смокини в портвайн и ананас в подправки в глава 2. Защото рецептата за масления карамел е малко трудна да се направи, тя е включена тук, за да ви даде възможност да я изучите сама по себе си и да я овладеете, преди да опитате една от рецептите, споменати по нататък. Необходимо е да следвате инструкциите в процедурата по рецептата внимателно, за да се получи от маслото и карамелизираната захар еднообразна емулсия .
Sabayon е течен сос, направен от разбити жълтъци с гореща захарна течност , често вино или ликьор . Две рецепти са включени в този раздел, една, направена без вино ,по-традиционна и една, направена с вино. Италианската версия на този сос, се нарича  цабайоне и се прави с вино Марсала." 
 Край на цитата.
Явно е, че потребителят е " врял и кипял" в сладкарството, и то с използването на естествени продукти, без полуфабрикати, щом не е направил подобна констатация, относно рецептата и чиято направа би затруднила дори и професионални сладкари / кавичките се слагат, когато човек изразява ирония към останалите/. Опредено  си личат "сладкарските умения" на някои потребители .
Интересен е извода, че ЩЕ СТАНЕ СОЛЕНО, поради факта, че в рецептата пише чаена лъжичка сол. Гъргалчо да не е сам.  Ще го направим, ще стане солено и няма да ни хареса. Имам комплект прибори за сервиране на реномирана марка. Там освен лъжичка за кафе има и лъжичка за захар, за чай , лъжичка за десерт, супена лъжица, лъжица за дегустация,лъжица за сос, лъжица малко по-голяма от супената за сервиране, лъжица за спагети ??? - точно така плоска лъжица за спагети и двурога вилица за спагети. И такова нещо има. Не говоря за ножа и вилицата за риба и стек. Аз не съм забелязала на никоя от снимките в този сайт, освен мен, някой да е снимал като декорация вилица и нож за стек или вилица и лъжица за спагети. Дали този потребител изобщо знае кое " нещо " за какво се използва.  Излиза така, че непрофесионалистка, аматьорка, но определено доста ерудирана, имайки за хоби кулинарията, зная повече неща от хора, които уж се смятат за професионалисти. Или пък да направя една снимчица с куфарчето си прибори, с надпис кое за какво служи. Ама отдолу ще напиша NOT FOR SOLD , защото нито имам нужда да ги продавам, нито това ми е целта на коментара.
:)За да критикуваш, трябва поне да имаш малко знания или по-добър опит, за да не се излагаш като кифла. Основните понятия липсват на този потребител. Ако трябваше аз да се заяждам с направата на тази рецепта, съвсем друго щях да напиша, а не да се захващам със солта, водата и т.н , а за неща които биха забелязали само сладкари, а не калинки. Когато качвах рецептата си мислех, че ще някой ще се заяде с неща като например: защо саварината не е гарнирана с карамелизирани или не  плодове или сметана или крем шантили, а само със карамелов сос, или защо съм я нарекла саварина, като в средата има дупка или защо не съм я нарекла саварина тип Rum baba, или пък защо в карамеления сос няма киселина, или защо не се само глазира със сиропа, а се сиропира, или не е ли рядко тестото, дали не може солта да се сложи отгоре, като се поръси с едра сол на кристали за всеки вкус или откъде да го намеря това солено масло т.н . А то солено, вода в захарния сироп, не ни хареса ????? Явно доста съм надценила хейтърите в сайта. Не е ли забелязал нещо друго този потребител, нещо което го няма в рецептата, но е определящо за сладкиша саварина или за карамела. Ама кой да ги знае тези работи, кой ! Аз ли ! Че на мен готвенето ми е само хоби, а не препитание. Я гледай, какво може да се изсмуче като негативи само като четеш рецептата. Даже за мен е малко. Ако трябва да пиша такива коментари и аз, то мога да взема една от популярните рецепти, и да я направя най-некадърната, гадна и не харесвана не само от мен рецепта, и то с използване на термини в сладкарството за които май даже не сте и чели. Въпрос на тролене....
Всички тези обяснения / задължена ли съм вобще да ги правя/ се свеждат до следното / виж Wikipedia, в Google има и on-line преводач, ако не можеш да се справиш с езика .В Интернет има и онлайн библиотеки, където книги за кулинарията могат да се четат онлайн. Липсата на елементарна интернет култура не оправдава никой/ :
Мярката tsp или teaspoon не е точно определена и варира от 1/4 супена лъжица до 5 mL . т.е имаме малка чаена лъжичка и чаена лъжичка .
Когато правя рецепти с вместимост лъжици, по принцип не само аз , но и редица източници са приели, че 1 tsp - 1 чаена лъжица сол, захар е 2 грама, колкото е пакетираната захар за кафе. Имам и специална за целта мярка чаена лъжица, а не десертна лъжица. Или пък са възприели, че чаена лъжица е най - малката мярка от т.н Measuring spoons.

На същия принцип е и щипка сол - малка щипка сол е 1 грам, а голямата варира до 3 - 4 грама .
Затова, в много професионални книги с рецепти има предговор, или допълнителни уточнения при използване на мярка лъжица,чаша и т.н кое колко грама е , за всеки случай - за пълни лаици . 
За да потвърдя това което съм написала, ще се позова на утвърден източник :
Според LAROUSSE Gastronomique : Measuring spoons се отнасят за стандартното измерване, те са в метрична система и са следните : 2.5 mL, 5 mL, 15 mL, 50 mL, 100 mL, 125 mL т.е  обслужващите лъжици и прибори за хранене не са подходящи за измерване, те не са стандартни в обем.

Далеч съм от мисълта, че всички имат Measuring spoons, или по точно, колко изобщо потребители на сайта имат такова нещо.

Освен в това, лъжиците се преобразуват в три вида системи : Metric, imperial и American measures. Метричната е в милилитри, имперската е fl oz - течна унция, американската е също oz , но е различна като обем в милилитри, защото се основава на 1 pint , като 20 oz в имперска метрична система е равна на 1 pint .

В различните държави има и различни мерки:

Канадската чаена лъжичка е 1/6 от течност унция imperial или 4,735 мл;
imperial чаена лъжица или драхма е 1/8 от 1 течност унция или 3.551 мл;
 US чаената лъжичка се равнява на 1/6 US течни унции или 4,929 мл.

Не е и куриоз, че в някои специализирани книги / например : L'ecole Lenotre - Chocolat et confiserie   / за мярка 1 tsp или 1 с.с -cuillère à café се взимат две стойности : 3 и 5 мл.
Още веднъж повтарям, че обема на приборите за хранене не е надежден за измерване, защото лъжиците не са стандартизирани. По старите лъжици са обикновено по-големи и специално по-дълбоки, с по-големи количества, отколкото днес. Ето защо, в готварските книги се задават от 10 до 15 мл за супена лъжица, която най-често идват от по-новите 10 мл. Днес обикновено чаената лъжичка съдържа също доста по-малко от 5 мл.

По скоро универсална вместимост имат черпаците те са номер 6,8,10,12,16,20,24,30, 34, 40  и съоветстват на следните обеми : 160 mL , 120 mL, 90 mL,80 mL, 60 mL, 45 mL, 40 mL, 30 mL, 24 mL,15 mL./ Според Essentials of Professional Cooking - Wayne Gisslen /. Унифицирани са, защото служат не толкова за разбъркване, отколкото за разливане и сервиране. Всичко това, което го пиша се изучава в световни кулинарни школи, чиято цена само за 1 курс варира до петцифрено число в  евро. Поднасям Ви го наготово. Самата рецепта е и още интерпретация, а не импровизация , на десерта на сладкаря - шоколадова саварина . Да не се мисли, че дадена рецепта я правя просто така, поне от други три утвърдени източника я сравнявам във всяка стъпка от приготвянето и, както я и адаптирам, защото саварината не се прави с хлебна сода , а с мая, защото на даден сладкиш не е определяща само формата му, а и вида на тестото което се ползва .

Направо не ми вдъхва доверие факта, че потребителят е уж е изсипал 5 грама сол на карамела. Не знаех, че все още съществуват такива чаени лъжици. При толкова опит.... Ама чакай, ясно е, че не е улучил колко грама сол да сложи на ГОТОВИЯ КАРАМЕЛОВ ТОПИНГ ! Ами ... на вкус.
Странното е, че в много рецепти за карамел се слага сол, за да неутрализира горчивината на карамела - и никой не споменава, че е солен карамелов сос, или пък се използва солено масло, като има стандарт за осолеността за масла, чието съдържание на сол е > 0,1 % от теглото . - ISO 1738:2004 . Максимално допустимите стандарти са : от 0,5 - 5 % от теглото. Което означава, че на 30 - 50 гр. масло - както е в случая в рецептата, солта е от 0,2 - 2,5 гр. Не че съм хукнала да чета стандарти, но...  ако сте забелязали / напълно е ясно че изобщо не сте/, че в повечето рецепти се набляга на терминът unsalted butter/ beurre doux . Защо ли?  Каква е разликата между солено и несолено масло? Този въпрос си зададох и аз. И с какво количество сол да се компенсира или не, ако в рецептата пише само butter, beurre или колко сол има в beurre salé или beurre demi-sel. Наистина Caramel au beurre salé е слабо солен, но количеството карамел върху саварината, просто допълва вкуса и, а не осолява сладката саварина. Друг е въпроса ако се използва и осолено масло и сол. Но мислех, че по-горните неща се подразбират и при слагане на едното се изключва другото, за интелект ли говорим или за какво.

Тук искам да вмъкна един цитат от Дейвид Лебовиц от книгата му " My Paris Kitchen"

                           "  В продължение на години, на всички нас са ни казвали да ползваме безсолно масло за готвене, особено за печене. И в продължение на години, това е което аз правих, и дори проповядвах. Но след като живях в Франция, където осоленото масло е с кристалчета хрупкава морска сол в златисто-жълти  пакетчета и е толкова хубаво, че не мога да повярвам, че това е просто масло, аз се превърнах в поклонник на  Le beurre sale.  И аз не съм първият присъединил се към една кауза, която е модерна - използване на осолено масло.
И не заради сладкаря Пиер Херме и неговите шоколадови бисквитки Korova поръсени с лъскави парченца морска сол ,  ръчно събирана от брега на Атлантическия океан. Но определено Хенри ле Рю, сладкаря от Бретан, който най-накрая отвори магазини в Париж, използва осолено масло в неговите C.B.S. (caramel-beurre-salé) карамелени бонбони и беше този, който определи посоката по която трябва да поеме страната  и светаВ днешно време, ако погледнете описанието на всеки десерт от менютата на ресторантите и бистрата в Париж, вие винаги ще намерите поне един елемент с думите caramel-beurre-salé в менюто, независимо дали това е сос, суфле, или сладолед.
Моят път към соленото масло започна със закупуването на осолено масло за моя сутрешен тост. Но защо маслото трябва да се яде само на закуска, и тъй като винаги съм имал голям блок масло под ръка, защо да не го използвам за готвене
С него вкусът е по отчетлив, особено при печене, а аз обичам да се удивлявам на малките зрънца сол в нещо, по - специално като карамел или шоколад, където контрастират и подобряват вкуса на другите съставки.
Ако купувате редовно осолено масло, и солта е разтворена така, че това не е толкова отчетливо  видна в него, ще забележите че има разлика в аромата и вкуса, и вероятно ще да започнете да се радвате, ако го използвате често. Осоленото масло, има повече вкус, повече масленост.
В по- стари времена се е казвало, че солта се е прибавяла да прикрие вкуса на мандражийското масло , на по - тежките миризми, и от оттук се е смятало че безсолното масло е по-хубаво. Но в моя опит с покупката на масло (и повярвайте ми, аз имам много опит с това), аз открих, че както осоленото, така и безсолно масло, имат една и съща свежест . Независимо от мястото, където живеете, следващия път, когато готвите или печете нещо, опитайте да замените безсолно масло със солено.
"
Предполагам, че коментиращият потребител  си няма и на представа, че саварината, без дупка по средата, гарнирана с крем Шантили се нарича Savarin, ако няма дупка - с кръгла форма като геврек и в сиропа има ром се нарича Rum baba, саварина под формата на малка багета, като еклер, не сиропирана, но глазирана и сцепена хоризонтално по средата и напълнена със сметана и/или плодове се нарича Marigans, саварина нарязана на шайби, които са запържени в масло, но не сиропирани, а глазирани с конфитюр от кайсии и гарнирани с плодове се нарича fruit croùtes .Да пиша ли още - за кого ?

По другия коментар:
Аз пък искам да попитам дали е лично? Ако някой познат има да ми каже нещо, може просто да ми звънне по телефона или да ми напише e-mail. А то какво било...НЕ ЗНАМ ДО КОЛКО Е ЛИЧНО, не познавам този потребител, нито съм и клиент на домашно правените и тортички - само предполагам с какво се занимава. Ако някой се е представял от мое име пред нея , за да има такава реакция, то аз наистина съм реален потребител, със своето истинско име и местоположение. Дала съм достатъчно информация за себе си, така че всеки може да ме намери в Интернет. И точно поради тази причина, мога да претендирам за авторството на снимките и рецептите си. Ако някой познат има да ми каже нещо, може просто да ми звънне по телефона или да ми напише e-mail.
Явно съм приела прекалено на сериозно сайта. Мисля, че това не кеч, в този сайт аз не съм с измислен прякор или псевдоним. Не играя роля, поне моите рецепти, наистина са правени и снимани и изпробвани от мен . Не търся възникващи конфликти, които да водят до вражди, които могат да се разрешат за няколко седмици, а други даже и за месеци напред. Да съм искала да прикривам самоличността си и тази на близките си. Друг е въпросът защо някои потребители желаят да се бъркат в личния живот.
Ако се мисли за сайта, като арена и мач по кеч, в наши дни дори се смята за неучтиво от страна на феновете да се обръщат към кечистите с реалните им имена.
И още, дали първо трябва да се вземат под внимание, на кои коментари на потребители трябва да се отговаря или не  - абсолютно всички или зависи от активността, броя на качените рецепти, от участието им в конкурс и т.н., което си е признак за участие в сайта или най елементарно уважение към него. Все пак трябва да си част от една общност, за да имаш най-малко правото да се произнасяш по дадена рецепта. Иначе нищо не пречи да поканим целия тролски и хейтърски състав, да определя дали нашите рецепти са хубави или не .

Какво ги интересува тези потребители дали е вкусна или не дадена рецепта, след като нищо не са качили в сайта, какво ги интересува дали рецептата е написана в грамажи или лъжици, след като не са публикували нито една рецепта. На хора, които не могат да направят съвсем обикновен омлет или по-сложен сладкиш, или не могат да си преведат поне точно източника чрез Google, ще позволим да имат мнение за нещо сложно и трудно като Butter caramel sauce /имайте предвид факта, че много често рецептите в блоговете се променят/. Някои от тях никога не са качвали или направили поне една по-сложна рецепта, но защо в името на равенството и толерантността да не ги попитаме – да я правим или не тази рецепта, вкусна ли е или не. И с точно какви доводи се предвижда да бъдат убедени папкащите, или на какво точно се разчита, за да си запази човек достойнството от негативните им коментари. Вниманието им е привлечено единствено, ако тази рецепта може да се копира и публикува някъде и от нея да се получи някаква облага по директен или индиректен начин, не ми се мисли, че просто се заяжда предизвиквайки съответната реакция, ЗАЩОТО МУ Е СКУЧНО И ПО- ТОЗИ НАЧИН СЕ ЗАБАВЛЯВА ИЛИ ДА ГО ИЗБИВА НА ПОЛИТИКА Така че, Don't feed the trolls / DFTT/.

За да не ставам по-конкретна, да се учи да троли по сайтовете. Видите ли, той е по-умният и може да предизвика у нас каквито желае реакции, защото на него не му пука, но да властва, предизвиквайки реакции над останалите му е занятие, което ще му е от полза.
Или да получи популярност и още една звездичка, не с това което е направил, а че е тролил.

И ако това не ни даде основание да си зададем въпроса : Защо този човек разкрива толкова недостатъци на рецептата – защото е ужким " филантроп " , естествено, и "мисли на всички само най-доброто". По скоро е точно обратното . Как да не обявим тогава коментара му за напълно достоверен – това е най-малкото, което можем да направим от уважение към коментиращия и неговия " алтруизъм " т.е неговия егоизъм . 
Свободният достъп на всеки пълнолетен потребител, да пише мнения и коментари, би трябвало да се счита за безусловен връх на неадекватността на поддържане на свободата на словото в онлайн общности. Оттам насетне всичко вече е обществена тъпоумица. Достатъчно е, че позволяваме на всякакви хора с гаден характер, неразбиращи принципите на готвенето, да избират рецепти и коментират рецепти. Но да се произнасят за френско сладкарско изкуство и да се изказват за техники на готвене – това си е чисто самоунижение, което може и да се пропусне.
И неуважаеми потребителю, чети горепосочените книги не по - диагоналната система. Не са кой знае колко сложни. Но пък защо ли да ги четеш, като теб това не те интересува. Целите ти са съвсем различни. Тези книги биха заинтересували единствено гурме кулинарни ентусиасти или професионални сладкари и такива които не работят по сладкарски цехове, не готвят "заготовки" с продукти полуфабрикат, не правят торти, които да се продават само по украса, а се интересуват от " висша кулинария". В България уви това не се продава. Съжалявам, че не си могъл да изкараш нещо от рецептата ми. Но пък за разлика от България, сладкарници като на Henri Le Roux, добиват все по-голяма популярност и се разрастват. Отново съжалявам, но се зарекох да не пиша нищо в този сайт, което би могло евентуално да Ви е от полза, защото освен само интереси, под една или друга форма, аз не виждам нищо друго. Разочарована и обидена съм едновременно. Написах по- горните цитати нарочно, да не си мислят някои, че в този сайт всички потребители, ядат доматите с колците.  Нито готварската ми репутация/ защото не се си изкарвам хляба като готвач /, нито някаквъв вид финансова облага, зависи от това, какво ще се пише, като коментар по качените ми рецепти, защото крайния резултат от рецептата не е за продан, за разлика от домашните творения на потребителя . DTFF.
Надявам се с това шоуто от мача по кеч да е свършил.

Няма коментари:

Публикуване на коментар